AKTUELNO

Nakon dodatnih konsultacija koordinacionog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa, policijski čas za prvomajske praznike, u trajanju od 83 sata, mogao bi biti skraćen, a konačna odluka o tome trebalo bi da bude doneta danas.

Jedan od mogućih scenarija je da se, ipak, uvede zabrana kretanja kao i prethodnog vikenda, odnosno od petka u 18 sati do ponedeljka u pet ujutru, s tim što bi u tom slučaju 1. maja bio zabranjen pristup svim izletištima i većim otvorenim prostorima. U tom slučaju policijski čas bi trajao 59 sati, pišu Novosti.

To će biti i jedna od tema današnjeg sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa članovima Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovida 19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica ove zaraze po privredu.

Lekari su protiv toga da se skraćuje trajanje policijskog časa za prvomajske praznike, uz upozorenje da bi to moglo da dovede do pogoršanja epidemiološke situacije, i zalažu se za postepeno ublažavanje donetih mera.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Policijski čas za vreme prvomajskih praznika je preporuka struke zasnovana na medicinskim dokazima i iskustvima drugih zemalja. Zato, kakva god bila odluka državnog vrha o dužini policijskog časa za vikend, apelujem da se strpimo još malo i da se ponašamo kao i prethodnih dana, jer je izvesno da vidimo kraj ovog epidemiološkog toka - poručila je u ponedeljak epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Trenutno je na snazi odluka o zabrani kretanja od četvrtka, 30. aprila, od 18 časova, do ponedeljka, 4. maja do pet časova, a kako sada stvari stoje, to bi trebalo da bude i poslednji toliko dug policijski čas zbog pandemije, jer se od naredne nedelje očekuje povratak mnogih na posao, početak rada vrtića i kafića, naravno uz obavezno poštovanje fizičke distance od dva metra.

Od ponedeljka su na snazi delimično ublažene mere, pošto su počele da radepijace u zatvorenom prostoru, frizerski i saloni lepote, teretane i fitnes centri. Naravno, svi koji se vraćaju poslu moraće da poštuju fizičku razdvojenost, kao i da nose masku i rukavice. Frizeri i kozmetičari čiji posao zahteva bliski kontakt s klijentima trebalo bi da nose i vizir.

Takođe, građani stariji od 65 godina od ponedeljka mogu u šetnju svakog dana, i to sat, umesto dosadašnjih 30 minuta, u periodu između 18.00 i 1.00, a najviše 600 metara od svojih kuća.

Od 1. maja, u zavisnosti od epidemiološke situacije, Vlada Srbije mogla bi da donese odluku o dozvoli za obavljanje delatnosti prevoza putnika u međunarodnom vazdušnom saobraćaju sa aerodroma u Srbiji. Uslov je da budu primenjene sve preventivne mere koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti kovida 19, navodi se u izmenjenoj uredbi objavljenoj u "Službenom glasniku".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako se precizira, mere kojima se osigurava bezbednost zaposlenih i bezbednost korisnika usluga podrazumevaju obaveznu dezinfekciju svih aerodromskih prostorija, opreme, mobilijara, dezinfekciju transportnih sredstava, obaveznu upotreba zaštitnih sredstava, odnosno maski i rukavica, obavezno merenje temperature svim putnicima na svim letovima, kako dolaznim, tako i odlaznim.

Posle prvomajskih praznika očekuje se i postepeno otvaranje međugradskog saobraćaja, što je u ponedeljak najavila potpredsednica Vlade i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je naglasila da neće moći sve linije odjednom da prorade.

VLADA SE VRAĆA U NEMANJINU

Sednice Vlade, koje su prethodnih nedelja održavane u Palati "Srbija", vraćaju se u zgradu u Nemanjinoj 11, potvrđeno je "Novostima" u Vladi.

Za okupljanje ministara važiće posebna pravila, u skladu sa merama zaštite protiv virusa korona, pa će se materijali slati elektronski, a preporuka je da sednice ne traju duže od 20 minuta. Na sednici neće biti služeni ni kafa, ni ostali napici, a voda će biti dostupna ispred sale za sednice, sa jednokratnim čašama. Prisutni na sednicama moraju da nose sopstvenu zaštitnu opremu, masku i rukavice. Svima koji dolaze na sednicu, prilikom ulaska u zgradu, biće dezinfikovane ruke i izmerena telesna temperatura, kao što je bio slučaj i do sada u Palati "Srbija". Krizni štab i dalje ostaje u Palati.

#Zabrana uranaka

<
'